STRUCTURA MACROSCOPICA A LEMNULUI


Structura macroscopica a lemnului


Structura macroscopica a lemnului se observa cu ochiul liber pe cele trei sectiuni principale ale lui: transversala, radiala si tangentiala.

Sectiunea transversala apare in urma sectionarii lemnului perpendicular pe directia axiala a fibrelor si are o forma circulara, dreptunghiulara sau neregulata dupa forma piesei respective.

Sectiunea radiala apare in urma taierii sau despicarii lemnului dupa un plan care trece prin maduva pe directia razei.

Sectiunea tangentiala se obtine dupa taierea lemnului dupa un plan tangent la inelele anuale.

Principalele elemente care sunt vizibile cu ochiul liber in cele trei sectiuni ale lemnului sunt descrise mai jos.


Alburnul, duramenul si lemnul matur. La unele specii forestiere lemnul prezinta o zona de culoare deschisa situata spre coaja, denumita alburn si o zona de culoare mai inchisa in zona centrala a sectiunii, numita duramen. Alburnul este format din celule prin care circula seva bruta. Duramenul ocupa partea centrala a lemnului si este un tesut tare, el serveste numai pentru rezistenta arborelui si constituie partea principala pentru utilizari industriale.


Inelele anuale sunt zone vizibile pe suprafata unei sectiuni transversale efectuata printr-o radacina, un fus sau o craca, ce corespund unui strat de lemn format intr-un an. La unele specii in inelele anuale se disting doua parti, numite: lemn timpuriu, mai poros, format primavara si lemn tarziu, mai dens, format in sezonul de vara.


Porii (vasele) rezulta prin sectionarea transversala a vaselor si apar sub forma unor orificii mici, avand diferite dimensiuni si fiind prezente numai la lemnul de foioase.


Razele medulare apar in sectiune transversala ca niste dungi mai inguste sau mai late, asezate radial. In sectiune radiala razele medulare apar ca niste dungi inguste sau late, colorate ceva mai inchis, cu aspect lucios, purtand denumirea de oglinzi, iar in sectiune tangentiala apar sub forma de linii sau dungi longitudinale distincte.


Canalele rezinifere apar in sectiune transversala ca niste puncte mici galbui sau albicioase, iar pe sectiunea radiala si tangentiala ca dungi fine.


Petele medulare se intalnesc la anumite foioase, in sectiune transversala ele apar ca puncte sau pete de diferite forme, iar in cea longitudinala ca dungi inguste si lungi.


Culoarea lemnului este diferita de la o specie la alta, dupa cum lemnul este verde sau uscat, sanatos sau bolnav, variind de la alb la negru. Dupa culoare lemnul se imparte in doua grupe: unicolor si bicolor.


Desenul lemnului se datoreste particularitatilor de structura, adica modului de aranjare a elementelor care-l compun si mai ales a diferentei dintre lemnul tipuriu si tarziu, conturului inelelor anuale si razelor medular.